Innehållsmarknadsföring (Content Marketing)

Innehållsmarknadsföring (Content Marketing)

Sättet vi konsumerar innehåll på har förändrats drastiskt det senaste årtiondet. I takt med att vi producerar mer innehåll så blir det också svårare att nå igenom bruset. Hur lyckas man med att nå ut med sitt innehåll? Låt oss ta en närmare titt!

Före uppkomsten av digitala medier så handlade distribution till stor del om att pitcha rätt personer (vanligtvis journalister) med ett effektivt budskap. Det önskade resultatet var ett omnämnande i pressen.

Sociala mediers starka frammarsch, samt minskningen av tryckta medier, har lett till att platserna där människor konsumerar nyheter förändrats drastiskt — i synnerhet för de yngre konsumenterna.

En tidigare rapport från Reuters Institute visade den snabba ökningen av källor på nätet samt sociala medier som en plats för information och nyheter.

Yngre konsumenter är mycket mer benägna att leta efter sina nyheter på nätet, och i sociala medier, jämfört med sina äldre motsvarigheter som alltjämt föredrar TV.

Hur kommer man igång?

Det är inte så lätt som att bara klicka på ”publicera”. Kort och gott handlar det om två saker:

Tillstånd: Människor (eller deras vänner) måste “följa” dig innan de ser ditt innehåll. Med andra ord måste de ge dig tillåtelse att skicka information och artiklar.

Inflytande: Även om du har någons tillstånd betyder det inte att de kommer att se ditt innehåll. Algoritmer bestämmer vem som får se vilket innehåll – det är helt och hållet baserat på hur inflytelserikt ditt företag och ditt innehåll är. Publicera bra innehåll och du kommer att belönas.

Personlig kontakt är en oerhört viktig del när du ska nå ut med ditt innehåll, men det är lika viktigt (om inte viktigare) att förstå vetenskapen bakom innehållsförstärkning.

Vad är innehållsförstärkning?

Se det som ett sätt att lägga bränsle på det du publicerar. Content amplification (som det så fint heter på engelska) handlar om det sätt du distribuerar dina artiklar samt hur du optimerar din räckvidd för dessa artiklar. Det är det beskrivande ordet på hur du marknadsför dig — men istället för att marknadsföra ditt varumärke så marknadsför du ditt innehåll.

Innan vi grottar ner oss i teknikerna bakom innehållsförstärkning så ska vi ta en titt PESO-modellen, något som PR-proffs använder för att beskriva hur de utvecklar relationer med intressenter:

Förtjänad media

Det som en gång i tiden handlade om medierelationer handlar nu om relationer med influencers. Journalister är fortfarande en del av mixen, men andra kunniga innehållsskapare och offentliga personer är också influencers. Att få tillgång till dessa individer för att bygga relationer och dela ditt budskap är nyckeln.

Ägd media

Inom PR så var pressmeddelanden en gång i tiden sett som ägd media. Nu är det alla multimedia-filer som du använder för att berätta dina historier samt ägda plattformar, som din hemsida, där du delar dessa historier.

Delad media

Förutom att publicera ditt innehåll på din egen hemsida så måste du sprida det så att andra kan hitta det. Sociala kanaler inkluderar några av dom mest kända, men för varje företag och bransch så finns det massor av specialiserade kanaler som passar publiken. E-post är ytterligare ett sätt att marknadsföra ditt innehåll (inte ditt företag). Sök är den taktik som du använder för att maximera chansen att din målgrupp ser dom berättelser du publicerar.

Betald media

Ett sätt att maximera dom resultat du får genom dina andra kanaler. Välriktade digitala kampanjer hjälper dig att skala dina ansträngningar och nå en ännu större publik än vad du kan med tjänad, ägd eller delad media.

Du kommer att marknadsföra ditt innehåll, inte ditt företag, via dessa kanaler. Det kan inte understrykas nog: som ett PR-proffs så måste du tänka mindre som en marknadsförare och mer som en berättare. Du kommer att nå din publik (oavsett om det är journalister, influencers eller konsumenter) genom att publicera intressant innehåll fri från egenreklam.

Så lyckas du med innehållsförstärkning

1. Välj dina sociala kanaler

Vilka kanaler bör du använda dig av för att nå dina mål? En genväg till att förstå vilka kanaler du ska vara aktiv på är att titta på var dina influencers publicerar sitt innehåll. Facebook och Linkedin är ofta självklara val, men glöm inte att det också finns nischkanaler. Vilka sociala medier ditt företag ska satsa på beror i slutändan på din bransch, din målgrupp och din budget.

2. Skräddarsy innehåll för varje kanal

Typen av innehåll som du publicerar på Facebook skiljer sig från det du publicerar på LinkedIn. Ta reda på vad som är det bästa formatet och den bästa tonaliteten för varje kanal. Och oavsett kanal, glöm inte att använda bilder och visuellt innehåll för att synas bättre.

3. Skala upp långsamt

Det kan vara lockande att gå med i så många sociala nätverk som möjligt och engagera sig på varje plattform. Bestäm hur många kanaler ni kan hantera och starta inte fler konton än så. Det är bättre att växa på ett hållbart sätt än att öppna konton på kanaler som sedan inte underhålls.

4. Tänk nytt inom e-post

Även om vissa företag håller sig borta från e-post så är det fortfarande en viktig kanal eftersom det är en av få kanaler som du faktiskt äger. Se till att ta väl hand om dina prenumeranter genom att segmentera din lista och bara skicka innehåll som tydligt uppfyller varje individs uttryckta intressen.

5. Använd sponsrat innehåll som bränsle

Se på sponsrat innehåll som ett sätt att marknadsföra ditt innehåll snarare än ditt företag. Det är en utmärkt möjlighet att optimera spridningen av ditt innehåll – vare sig det är genom nyhetssajter eller sociala medier. Än så länge är det ingen jättevanlig taktik bland PR-firmor.

Uppge ditt telefonnummer

Affärsutveckling, Marknadsföring & Städning i Kinda